Skammen følger med oss fra barndom og oppvekst da vi gjorde gale ting og ble irettesatt. Eller da vi gjorde og sa ting vi ikke visste var dumt eller galt og ble ledd av eller kjefta på. Noen har blitt pålagt så store mengder skam i barndommen at de går gjennom livet og føler at de ikke bare har gjort dumme ting, men at de er helt feil i utgangspunktet. Hvis du har opplevd mye skam i barndommen vil det kunne påvirke hvordan du tenker om deg selv. Det er viktig å snakke om skam fordi denne følelsen sitter så nært knyttet til selvet og selvbildet, som vi vil belyse i Hovedemne 3 om Barndom og Oppvekst.
Skam- og skyldfølelse henger sammen. Mange erfarer at det er lettere å forholde seg til skyldfølelse enn å kvitte seg med skammen. I utgangspunktet bruker vi begge disse følelsene når vi er i kontakt med andre. Graden av skam og skyld er med på å styre hva vi sier til hverandre og hvordan vi oppfører oss mot hverandre.
Dårlige skoleprestasjoner, sykdom, arbeidsledighet og dårlig økonomi kan føre til at vi føler skam. Tapsopplevelser som dødsfall og skilsmisser kan også føre til skam for både barn og voksne. Nettverkene våre kan gå i oppløsning og vi kan miste kontakten med personer som har vært viktige for oss. I et samfunn som stadig forteller oss at vi skal være perfekte og vellykkete, er muligheten stor for at de som faller utenfor rammene kan føle skam.